Communiceren over goed doen: not done?
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven (én de samenleving) beter functioneren als er een gezonde balans is tussen het nastreven van maatschappelijke doelen en financieel economische drijfveren. We nemen het steeds bewuster mee in onze overweging bij het kopen van een product of het wel of niet in zee gaan met een partner. Onder de afkorting ESG (Environment, Social, Governance) wordt door bedrijven dan ook meer en meer aandacht besteed aan initiatieven op het gebied van klimaat, energie, grondstoffen, gezondheid, gelijke kansen, veiligheid etc.
Goed voor elkaar en de wereld om ons heen zorgen: we worden er gelukkig steeds een beetje beter in. Maar mag je hier nu ook over communiceren, of doe je dat juist niet?
In het verleden was de mores vooral dat communiceren over ‘goed doen’ not done was. Je moest gewoon doen, en daar zo weinig mogelijk over praten. Want erover communiceren maakte je motieven minder geloofwaardig. Hoe goed het ook allemaal bedoeld was. Begrippen als greenwashing en window dressing vormden natuurlijke barrières. En, eerlijk is eerlijk, dat was soms maar goed ook.
Als je het ons vraagt, is dit perspectief anno nu anders.
Want de veelheid aan uitdagingen (van financieel tot klimaat tot energie et cetera) waar we als maatschappij voor staan, zullen we alleen aan kunnen als we er samen onze schouders onder zetten. En dat mag, of eigenlijk moet, iedereen weten. Goed voorbeeld doet tenslotte goed volgen, en dat is nodig.
Dus: bedrijfsleven, gooi de schroom van je af en communiceer over jouw maatschappelijke bijdrage.Natuurlijk, het is de toon die de muziek maakt. Dus doe het verstandig en overwogen. En vertel vooral geen verhalen die niet kloppen. Maar besef dat je met jouw communicatie over ‘goed doen’ andere mensen kunt aansporen om ook een stap te zetten. Omdat je kunt laten zien dat het, naast de impact die je maakt, óók een berg aan energie, trots en motivatie binnen je organisatie oplevert. En ja, van goed doen mag je organisatie ook business-wise beter gaan draaien. Daar hoef je niet geheimzinnig over te doen.
Wil je onderzoeken of, en zo ja hoe, dat voor jouw organisatie zou kunnen werken, kom dan gerust eens langs om te sparren! Wij duiken graag in jouw verhalen.