De falende funnel: waarin dit model eigenlijk tekortschiet
Een sterk merkverhaal bereikt niet alleen nieuwe klanten, het zorgt er ook voor dat je bestaande klanten blijven terugkeren. Een onderscheidend merk bindt het publiek aan je organisatie. Ze worden fan van je. Ambassadeurs van je merk. In een ander blog doken we in de “publieksreis”, de reis die je publiek doormaakt van kennismaking met je merk tot aanschaf van jouw product of dienst. De “funnel” die je publiek doorloopt, helpt bij het uitbouwen van je merkverhaal en het inspelen op de behoeftes die in een bepaalde fase bij het publiek speelt. Er is echter één tekortkoming van deze funnel, die met name bij langere aankoopprocessen voelbaar wordt.
De Funnelparadox
Die ene grote tekortkoming van de funnel? Een funnel werkt als een trechter, en wat eenmaal aan de onderkant van die trechter zit, blijft aan de onderkant van die trechter. Met andere woorden: het publiek is output in dit model.
Laten we eerlijk zijn… eigenlijk wil je dat jouw klanten zó blij zijn met je merk dat ze terugkomen voor meer!
Bestaande klanten zijn input, in plaats van output. Zij zijn immers een goede graadmeter voor die prangende vraag: welke behoeftes heeft je doelgroep?
Van funnel naar cirkel
In 2018 bedachten Mike Lieberman en Eric Keiles de “Cyclonic Buyer Journey”. Dit model vervangt de klassieke verkoopfunnel en gaat uit van een cirkelvormige klantreis (of: publieksreis), die met name van toepassing is op lange aankooptrajecten. Dit zijn vaak duurdere aankopen, waar de koper zich graag wat meer in verdiept. Denk hierbij aan een nieuwe productielijn (B2B) of een nieuwe TV of vaatwasser (B2C).
De funnelvormige publieksreis vormt een gedegen basis en dezelfde fases komen dan ook terug in de cyclonische reis, maar het mooie aan een cirkel: het eind is een nieuw begin!
De Cyclonic Buyer Journey
Dit model bestaat uit acht fases. De fases zijn grofweg toe te wijzen aan Marketing, Sales en Service, drie afzonderlijke afdelingen die binnen organisaties samen verantwoordelijk zijn voor de klantreis. Ook Awareness (See), Consideration (Think) en Decision (Do) maken hier deel van uit, maar er wordt verder ingezoomd op de beleving van het publiek.
Meer weten over iedere fase? Onderaan dit blog lichten we elke fase kort toe.
Contentstrategie die van klanten fans maakt
Bij het neerzetten van de communicatiestrategie voor jouw product of dienst, is het van belang dat je begrijpt wat de uitdagingen van je publiek zijn. Nog belangrijker is het om te beseffen dat niet iedereen zich in dezelfde situatie bevindt. Je dienst of product lost dan misschien wel een veelvoorkomende uitdaging op, de ene klant zal het probleem als zeer prangend ervaren en direct tot aankoop over willen gaan, terwijl de andere pas net bewust wordt van het probleem en eerst nog wat research wil doen.
Creëer content voor (vrijwel) alle fases van de cyclonische publieksreis en je speelt in op de vragen die gedurende het hele aankoopproces opkomen. Zorg jij er met je content voor dat de potentiële klant verder wordt geholpen in zijn of haar reis, van (pre-) bewustwording tot aankoop? Dan heb je echt goud in handen!
Vertel samen met ons jouw gr8 story
Om doeltreffende campagnes te creëren die specifiek gericht zijn op de uitdagingen van jouw publiek, zul je je publiek beter moeten begrijpen dan ooit tevoren.
Benieuwd hoe we dat aanpakken voor jouw plannen? Neem contact met ons op en kom eens langs voor een kop koffie of thee. We zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal!
gr8 deep-dive
Alle fases van de Cyclonic Buyer Journey
Pre-awareness
Er zijn potentiële klanten die zich nog niet bewust zijn van hun uitdagingen of het feit dat er een oplossing voor bepaalde problemen bestaat, laat staan dat jij hen kunt helpen met die problemen. Die fase noemen we “pre-awareness”. Met content die hen triggert en wakker schudt, creëer je bewustzijn. De start van hun publieksreis!
Awareness (See)
Dit is de eerste “actieve” stap van de publieksreis. Je potentiële klant is bewust van zijn of haar uitdaging, en begint te zoeken naar een oplossing. Denk aan rondvragen bij familie of vrienden voor oplossingen, op social media rondkijken, of zoekmachines aan het werk zetten. Een belangrijke fase want jouw oplossing moet hier vindbaar worden!
Education
Zodra jouw publiek zich ervan bewust is van hun uitdaging of dat er een oplossing bestaat die hen helpt, zullen ze zich willen informeren over de beschikbare opties. In de cyclonische publieksreis wordt dit als aparte fase gezien, omdat er vandaag de dag enorm veel content beschikbaar is. Zeker voor duurdere aankopen of langere aankooptrajecten, kan een prospect lang de tijd nemen om zichzelf van kennis te voorzien. Speel hier dan ook op in: geef antwoorden op hun vragen.
Consideration (Think)
Nu je potentiële klant alle opties heeft verzameld en zichzelf heeft ingelezen, is het tijd om al die mogelijkheden terug te brengen tot een paar concrete opties. Een cruciaal moment om sturing te bieden! Je wilt immers dat jouw oplossing niet afvalt in deze fase. Wat maakt jouw product of dienst een betere optie dan de andere kandidaten?
Evaluation
Nu er nog slechts enkele opties over zijn, begint de kritische vergelijking. Je potentiële klant gaat kijken naar prijzen, extra voordelen en vaardigheden die de ene aanbieder onderscheiden van de andere. De taak van je communicatie in deze fase? Opvallen! Je merkverhaal komt samen met het verhaal van de potentiële klant. Hij/zij als held, jij als degene die de nodige support kan bieden om obstakels te overwinnen.
Rationalization
De Rationalization fase is de fase in de besluitvorming die niet langer op emoties teert. Nee, je potentiële klant wil voordat hij of zij overgaat tot aankoop nog wat twijfels en lastige vragen wegnemen. Denk aan vragen over ROI, betalingsvoorwaarden, garanties, en dergelijke. Op emotioneel vlak heb je hen met jouw verhaal al gewonnen; nu is het zaak dat marketing en sales samenwerken om het laatste obstakel te overwinnen. Help je prospect om ook rationeel het besluit te nemen.
Decision (Do)
In deze fase hakt een (potentiële) klant de knoop door. Hij of zij neemt een beslissing en gaat over tot aankoop. Het is dan ook zaak om dit zo eenvoudig mogelijk te maken voor de klant! Is er een eenvoudig aanvraagformulier beschikbaar, of is het offertetraject heel ingewikkeld?
Ongoing Delivery
Je hebt de (nieuwe) klant binnengehaald, gefeliciteerd! Maar, zoals we aan het begin van dit blog al zeiden, dit is slechts het begin. Nu is het zaak om je klant écht te servicen. Zorg ervoor dat ze fan worden van je bedrijf, en als ze tegen een soortgelijke uitdaging aanlopen… zullen ze altijd terugkomen bij jou!