Google’s Gamechanger en GEO: gevonden worden door AI
In mei 2025 rolde Google de langverwachte “AI Overviews” uit in Nederland, nadat dit in 2024 al buiten de EU gebeurde. Inmiddels zijn de door AI gegenereerde antwoorden niet meer weg te denken uit ons zoekgedrag. En deze ontwikkeling verandert de spelregels enorm.
Hoe ga je hier als marketing- of communicatieprofessional mee om? En is dit een vloek of een zegen voor het communicatievak?
Bijzondere ontwikkeling
De ontwikkeling die Google nu doormaakt, is een bijzondere. Toen Google rondom de eeuwwisseling opkwam, draaide immers alles om longtail zoekopdrachten. Hoe specifieker je vraag, hoe beter het resultaat. Maar naarmate Google slimmer werd, verschoof die focus naar kortere, efficiënte keywords. Google begreep immers steeds beter wat je zocht.
De huidige verschuiving gaat precies de andere kant op: longtail is terug van weggeweest. Waarom? Het antwoord is kenmerkend voor deze tijd. AI bepaalt de toon.
Gebruikers stellen steeds vaker hele vragen aan ChatGPT en andere taalmodellen. Die AI-tools geven vervolgens vliegensvlug complete antwoorden. Google gaat met AI Overviews nu mee in die trend. Direct antwoord, zonder dat doorklikken nodig is.
Wat is GEO?
Goed voor de gebruiker, zeer uitdagend voor je webverkeer. Want de impact op SEO is enorm. Als er een AI Overview aanwezig is, daalt de gemiddelde organische CTR met ongeveer 70% (Seer Interactive, september 2024).
Wat wél goud waard is? Jouw content in AI Overviews. De verwachting is namelijk dat zoekmachinegebruikers steeds meer vertrouwen op de antwoorden die Google geeft. Een bedrijf dat wordt aangedragen in deze antwoorden, zal dus worden gezien als betrouwbaar en relevant.
Kortom, je moet zorgen dat je content als bron wordt herkend én gebruikt in dat ene gegenereerde antwoord. Dat noemen we GEO: Generative Engine Optimization. Hiermee zorg je ervoor dat Generatieve AI jouw kennis overneemt wanneer iemand een gerelateerde vraag stelt. Dat kan in AI Overviews op Google zijn, maar ook in ChatGPT, Gemini of Perplexity.
Vloek of zegen?
Zoals gezegd heeft dit nogal impact op het klassieke SEO. Als marketeer kon je met slimme keywords en technische trucjes je pagina hoger in de rankings krijgen. Het scoren met keywords lijkt echter verleden tijd.
Een vloek voor de marketingafdeling?
Geen sprake van. Het zorgt er alleen voor dat de focus wijzigt. AI selecteert content op basis van relevantie, helderheid en betrouwbaarheid. En dat is een zegen voor het communicatievak.
Als je boodschap inhoudelijk klopt, helder gestructureerd is en je website betrouwbaar is, ben je in het voordeel. Communicatie gaat weer over de inhoud, niet om hoe vaak je een bepaald zoekwoord noemt.
Hoe zorg je ervoor dat jouw merk wordt opgepikt door AI?
De spelregels veranderen, en dus is een nieuwe strategie nodig. Hoe zorg je ervoor dat je content wordt opgepikt door AI? 5 bruikbare tips:
- Schrijf voor mens én machine
Denk in heldere alinea’s, bullets en tussenkoppen. Geen wollige zinnen en geen vage containerbegrippen. Mensen houden daar niet van, AI nog minder. - Wees transparant
Gebruik bronnen, data en voorbeelden. Generatieve AI-tools houden van autoriteit (net als mensen, overigens). Onderbouwde antwoorden worden sneller opgepikt. - Structuur is key
AI leest niet zoals mensen dat doen, AI gebruikt hierarchie en structuur om content te begrijpen. Gebruik dus schema’s, Q&A blokken, genummerde stappen of lijstjes. FAQ’s doen het ook goed! - Denk in vragen, niet in antwoorden
Over FAQ gesproken: AI-systemen genereren hun output op basis van vragen van de gebruiker. Hoe beter jouw content inspeelt op die vragen, hoe groter de kans dat het gebruikt wordt. Denk dus altijd vanuit de vragen van je doelgroep! - Gebruik een consistente Tone Of Voice
AI genereert telkens nieuwe antwoorden. Hoe consistenter jouw content klinkt, hoe beter AI je merk zal herkennen en reproduceren. Lees hier meer over de waarde van een herkenbare Tone Of Voice.
Van Keywords naar Connectie
Er zijn dus nog steeds slimme trucjes om gevonden te worden, maar de focus verschuift van vindbaarheid naar het aanbieden van waardevolle inhoud. En als je het ons vraagt, is dat goed nieuws voor het communicatievak.
Als jouw merk toegankelijke, relevante en eerlijke content aanbiedt, heb je online een streepje voor. Niet omdat je trucjes toepast, maar omdat je écht iets te zeggen hebt.
Zie GEO dus niet als een bedreiging, maar als een kans. Een kans om keywords los te laten, en te focussen op connectie. Bij gr8 helpen we merken graag om AI-ready én menselijk te communiceren. We luisteren graag naar wat jij van plan bent: