Great Talks: pleidooi voor menselijkheid in het digitale tijdperk
In het digitale tijdperk waarin AI zich sneller ontwikkelt dan we kunnen bijbenen, is menselijkheid belangrijker dan ooit. Persoonlijke aandacht en het vertellen van verhalen – het zijn essentiële ingrediënten voor betekenisvolle relaties en vertrouwen. Die menselijke verbinding mag niet onderbelicht raken. En al zeker geen prooi voor AI. Om die reden nodigden we een select gezelschap uit rondom ons kampvuur.
We need to talk!
Hoe persoonlijk is communicatie nog in het tijdperk van artificial intelligence? In de eerste editie van Great Talks werd het vuurtje aangewakkerd door experts op het snijvlak van kunstmatige en menselijke intelligentie – en alles daartussenin.
Hoe intelligent is Kunstmatige Intelligentie?
Aan Tony Bosma, trendwatcher en oprichter van Extend Limits, de taak om de lijnen uit te zetten. In wat voor tijd bevinden we ons eigenlijk? Hoe hard stevenen we af op een digitale samenleving? Of zitten we daar al middenin?
Soms schokkend, vaak intrigerend. Door middel van ontwikkelingen, krantenkoppen en opzienbarende feiten nam Tony zijn Great Talks-genoten mee in de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie. Of zoals hij het liever noemt: apparatenverstand. Want hoe “intelligent” is het nu echt?
Recruitment: jacht of verleidingskracht?
Ook de wereld van recruitment – mensenwerk bij uitstek, zou je zeggen – verandert door de onnavolgbare ontwikkeling van AI en de verschuivingen in de arbeidsmarkt. Caroline Pols, oprichtster van UP Recruitment Marketing Automation, zag echter dat recruiters als reactie op deze ontwikkelingen… meer van hetzelfde gingen doen.
Meer vacatures plaatsen, meer recruiters inzetten, meer tools gebruiken om kandidaten nog vaker te benaderen. Met Recruitment Marketing Automation pakt Caroline dingen anders aan. Tijdens Great Talks sprak zij over het verleiden van nieuwe kandidaten, in plaats van het traditionele opjagen. Als jouw merk een sterk “Employer Brand” neerzet, komen de gewenste kandidaten vanzelf naar je toe. Inzoomen op de kern van je merk – jouw unieke identiteit, waarom je doet wat je doet – is cruciaal voor het moderne recruitment.
Het menselijke achter merken
In ons pleidooi voor menselijkheid kwam het woord “merk” veelvuldig ter sprake. Een logo, een bedrijfsnaam, het aanbod van producten of diensten. Maar daarnaast is branding onlosmakelijk verbonden met mensen. Robert Louer, Head of Global Branding bij Bostik, begrijpt dat als geen ander en benutte het kampvuur van Great Talks om een interessant gespreksonderwerp aan te snijden: hoe maak je merken menselijk? Want een sterk merk is meer dan zomaar een logo, een naam of een product. Een sterk merk roept emotie en binding op. Daar willen we deel van uitmaken. En ja, emotie is een fundament van menselijkheid. Een drijfveer die kunstmatige intelligentie – sorry, apparatenverstand – gelukkig nog lang niet kan doorgronden.
Menselijke superpower of prooi voor AI?
Ter afsluiting van ons pleidooi voor de menselijkheid, doken gr8-collega’s Michiel en Robin dieper in het fenomeen ‘verhaal’. Het vertellen van verhalen zit in elk mens ingebakken, we doen dat vanzelf, zo werkt ons brein. Maar wat is dan precies een verhaal? En als een verhaal altijd uit dezelfde componenten bestaat, dan kan AI dat toch ook? Technisch gezien wel, maar wat als we 30 jaar lang alleen nog maar AI gaan gebruiken? Wat als de komende decennia enkel en alleen dezelfde data wordt herkauwd, zonder toevoeging van menselijke creativiteit?
Werk samen met AI om de mooiste verhalen te creëren, maar blijf continu streven naar menselijke creativiteit. Naar originele, baanbrekende concepten. Want waar moeten we het anders over hebben?
Samen verzorgden de sprekers een inspirerende middag en een mooie aftrap van Great Talks. En dit was slechts het begin! Er is namelijk nog veel meer waarover we het kunnen – nee, misschien wel móéten – hebben. En dat kunnen machines niet voor ons doen. Dat is iets tussen ons, mensen.