Vergroot je impact met een Brand Archetype
Hoe bouw je een sterk merk? En hoe zorg je ervoor dat je het juiste publiek bereikt én aan je bindt? Natuurlijk, een merk moet onderscheidend zijn. Net als betrouwbaar. Daarvoor is consistentie heel belangrijk. Wat is de (eerste) indruk die je achterlaat en maak je de verwachtingen waar? Daar kunnen Brand Archetypes je bij helpen.
Het belang van beleven
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat een ‘merk’ (brand) precies is. Dat is namelijk niet simpelweg het bedrijf of product. Nee, een merk is wat het publiek denkt, voelt en ervaart bij een bedrijf of organisatie. Het gaat dus om beleving. Die beleving hangt sterk samen met de set van menselijke eigenschappen die wordt toegeschreven aan het bedrijf. Dus: wat vindt het bedrijf belangrijk, hoe stelt het zich op? En kan ik me daarmee identificeren, of staat het juist mijlenver van me af? Mensen zoeken, net als bij het uitkiezen van vrienden en partners, óók bij merken nu eenmaal naar die emotionele klik.
Ga het maar eens bij jezelf na: je kunt vast een aantal merken opnoemen die jij sympathiek vindt. En waar je loyaliteit voor voelt. Omdat het past bij wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Heeft het merk een relevante missie, die ze óók nog eens in hele begrijpelijke, ‘gewone mensentaal’ aan je weten uit te leggen? Dat kan zomaar ervoor zorgen dat je bereid bent om nét dat beetje meer te betalen.
Kortom: karakter tonen loont!
Laat zien wie je bent en waar je voor staat. Dat karakter, die merkpersoonlijkheid, schud je niet zomaar even uit je mouw: dat bén je. Toch is het vaak lastig om dit ook goed én consistent uit te dragen. Dan kan het helpen om letterlijk een gezicht op jouw merk te plakken. Bij gr8 pakken we er dan graag de archetypes van Carl Jung bij. 12 persoonlijkheidstypen, met ieder eigen waarden, verlangens en angsten. Ieder archetype is uiteindelijk terug te brengen naar één diepe behoefte, die ten grondslag ligt aan álles wat je doet.
Caregiver: ‘Zorgen voor anderen’
Sage: ‘Steeds wijzer worden’
Lover: ‘Een diepe connectie maken met anderen’
Hero: ‘De wereld verbeteren’
Everyman: ‘Connectie en saamhorigheid zoeken’
Rebel: ‘De regels breken’
Explorer: ‘Inspiratie vinden in nieuwe ervaringen’
Creator: ‘Nieuwe, inspirerende dingen bedenken’
Ruler: ‘Status vergaren (of klanten status geven)
Magician: ‘Dromen werkelijkheid maken’
Jester: ‘Plezier geven met humor en fun’
Innocent: ‘Vrolijkheid en optimisme verspreiden’
Ieder mens herkent zich in meerdere archetypes, maar er is er vaak één die dominant is. De persoonlijkheid waarvan jij zegt: dít ben ik helemaal.
Bij merken werkt dit net zo. Het linken van jouw merk aan één van deze 12 brand archetypes gaat je gegarandeerd helpen om scherper en consistenter te communiceren. Zowel inhoudelijk als qua tone of voice. Een ‘Sage’ zal er bijvoorbeeld vooral op gebrand zijn de lezer iets bij te leren – en gebruikt dat als kompas bij het maken van content. En een merk dat zich met de ‘Rebel’ identificeert, uit dat met een non-conformistische en misschien zelfs tikkie provocerende communicatiestijl. Kont tegen de krib, lak aan de regels, dat werk. Iets wat de eigenzinnige omroep Powned prima begrepen heeft.
Archetypes kunnen je óók helpen bij het positioneren van je merk richting nieuwe medewerkers, omdat het in één keer de essentie uitlegt: dit is wie we zijn en wat ons drijft.
‘No one will follow you if you don’t know where you’re going’
– een bekende uitspraak van marketing-guru Jack Trout, waar we bij gr8 graag aan refereren. Ofwel: beken kleur, laat zien waar je voor staat en wat je belangrijk vindt én ben daarin ook consistent. Want wie niet kiest, wordt niet gekozen. Met het bepalen van het archetype van jouw merk zet je alvast een grote stap in de juiste richting.
Benieuwd waar de sleutel tot consistentie voor jouw merk ligt? Wat is het Archetype van jouw organisatie en wat betekent dit voor de persoonlijkheid en klanten? We helpen graag! Dus kom vooral eens langs om die ene vraag met ons te bespreken: wat is jouw verhaal?