Is de Golden Circle nog wel relevant in het AI tijdperk?

Hoe kan het dat het ene verhaal verspreid wordt als een lopend vuurtje, en een ander weer net zo snel dooft? Wat maakt nou dat de ene organisatie zó op handen wordt gedragen door het publiek, en een ander merk maar niet van de grond lijkt te komen?

Simon Sinek, management goeroe van beroep, had wel een idee over het hoe en waarom merken als Apple zo resoneren bij de doelgroep, waar anderen dat niet lukt. Waarschijnlijk heb je wel eens van zijn ‘Golden Circle’ gehoord. In 2009 hield Sinek een boeiende presentatie (kijktip!) over dit model. Een TED Talk die inmiddels al 15 jaar oud is, maar in het door AI gedomineerde digitale tijdperk relevanter dan ooit is geworden.

Even opfrissen: wat voor cirkel? 

De Golden Circle is een ogenschijnlijk simpel model, met veel diepgang. Het bestaat uit drie ringen, waarbij ‘what’ het oppervlak vormt. De middelste ring is het ‘how’, en de kern is de ‘why’. Simon Sinek stoorde zich aan hoe veel bedrijven enkel communiceren over wat ze verkopen of welke diensten ze leveren. De ‘what’, zo concludeerde Sinek, is een uitkomst of resultaat. Als losstaande boodschap maakt dat weinig indruk. Het blijft niet hangen. Echt een connectie maken met de doelgroep vraagt om diepgang: de ‘how’ en vooral de ‘why’ zijn cruciaal.

Maak impact met je merk(verhaal)
Veel organisaties redeneren van buiten naar binnen. Ze zeggen WAT ze doen, soms geven ze ook aan HOE ze dat doen en wat ze onderscheidt van de rest. Maar WAAROM ze doen wat ze doet? Dat wordt zelden benoemd. Toch heeft ieder merk die krachtige kern. Een merk hoeft niet non-profit of maatschappelijk te zijn om impact te maken. Ieder bedrijf lost problemen op voor een bepaalde doelgroep. En voor die doelgroep maakt dat een wereld van verschil. Maar waarom ben je zo gedreven om die specifieke uitdaging voor jouw doelgroep op te lossen?

Van binnen naar buiten
De drijfveer is de belangrijkste boodschap voor een merk. Het toont dat je meer bent dan producten of diensten. Méér dan zomaar een verkoper. Aankopen worden vaak gedreven door emotie. Simon Sinek zei hierover: “People don’t buy what you do, people buy why you do it.” Dit blijft cruciaal, misschien nog wel meer dan ooit in het tijdperk van AI.

Van data naar drijfveer
Begrijp me niet verkeerd. De opkomst van AI en de beschikbaarheid van meer en meer data zijn geweldige ontwikkelingen die het communicatie-vak naar een volgend level stuwen. AI kan namelijk heel goed verhalen generen over wat bedrijven doen. De buitenste laag van de Golden Circle kent in het digitale tijdperk weinig geheimen meer.

Maar die middenstip, de ‘why’, is een speelveld van emotie, geloof en vertrouwen. Menselijke drijfveren die niet door data of kunstmatige intelligentie kunnen worden doorleefd. Waarom doe je wat je doet? Wat drijft je? Daarvoor zul je echt dieper moeten duiken. Dat blijft mensenwerk. Samenwerken met AI zal de nieuwe communicatie-tendens worden. En de Golden Circle laat zien hoe we die krachten het best kunnen bundelen.

Jouw ‘why’: zo bereik je het juiste publiek
Inzoomen op je publieksgroepen, hun pains en gains en de manier waarop jouw merk impact maakt. Het zijn slechts enkele componenten waarmee we de kern van jouw verhaal ontrafelen. Wat is jouw verhaal? Kom gerust eens langs voor een kop koffie of thee, en ontdek hoe wij de brug tussen jouw organisatie en het juiste publiek kunnen slaan. Tot snel!

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.