Gen Z en de nieuwe regels van communicatie
Aandacht is een groot goed in de wereld van (online) communicatie. En zeker het vasthouden ervan. Eindeloos langs Tiktoks scrollen, Spotify-playlists switchen omdat de eerste tien seconden van het eerste nummer toch nét niet de goeie ‘vibe’ geven, en die nieuwe serie op Netflix toch na een halve aflevering al aan de kant schuiven.
Bestaat (een deel van) jouw doelgroep uit Gen Z’ers? Dan heb je vast gemerkt dat zeker de aandacht van deze generatie niet makkelijk te pakken is. De gemiddelde spanningsboog van Gen Z? Een whopping 8 seconden. Daar moet je het mee doen.
Gen Z aan het woord: 5 pijlers
Maar hoe bereik je deze doelgroep dan? Net als bij alle communicatie moet de boodschap goed worden afgestemd op je doelgroep. Neem daarbij de volgende “5 pijlers van Gen Z” in gedachten.
En wie kan deze pijlers beter uitleggen dan Gen Z zelf?
- No cap, alleen eerlijkheid
Gen Z heeft geen aandacht voor bullshit. We zien door fake vibes heen en waarderen merken die gewoon eerlijk zijn. Je mentale gezondheid bespreken? Love that. ‘Wellness washing’ (net doen alsof je om onze mental health geeft, maar dat niet echt doet)? Hard pass. Als je zegt dat je iets doet, maak het waar. Merken die mentale gezondheid serieus nemen, bouwen ook meer merkloyaliteit op.
Walk the talk en betrek ons erbij – we willen impact maken. Een sterk voorbeeld is Dove’s ‘Self-Esteem Project’, dat zelfliefde en positieve verandering centraal stelt.
- Hou het real en authentiek
Unieke verhalen die echt binnenkomen, dat is wat werkt. Allerlei mooie dingen beloven is leuk, maar show us the receipts. Wij waarderen bedrijven die serieus werk maken van duurzaamheid, transparantie en echtheid. Geen greenwashing of marketingtrucjes. Authenticiteit is key.
Kijk bijvoorbeeld naar Nike’s ‘Dream Crazier’-campagne. Echte, rauwe verhalen over hoe het leven soms zwaar kan zijn. Dat raakt ons.
- Inclusiviteit = de standaard
Diversiteit en inclusiviteit zijn geen buzzwords – het zijn basisvoorwaarden. We willen dat bedrijven hier all-in op gaan. Fenty Beauty is een perfect voorbeeld. Dit merk laat zien hoe je iedereen omarmt: van een diverse productlijn tot inclusieve campagnes.
Inclusiviteit is meer dan een mooie slogan, het is de kern. Doe je dit goed? Dan krijg je onze support. Concrete tips voor meer inclusieve campagnes vind je in dit blog.
- Snackable en funny content
Onze aandachtsspanne? Heel kort, ik heb meer dingen te doen. Dus hou het kort, krachtig en snackable. Denk aan hapklare content die meteen de aandacht trekt. En humor? Dat is onze love language. Opvallen doe je met iets dat relatable én grappig is.
Cleo’s savage ‘roasts’ over uitgaven? Slay. Dit merk laat zien hoe je met humor en slimme content Gen Z’s aandacht pakt én je boodschap overbrengt.
- Laat ons meedoen
Gen Z wil zich uitspreken en we willen meedoen. Geef ons een stem via polls, UGC (user-generated content) of andere interactieve acties.
Sociale bewijskracht blijft ook belangrijk: influencers zijn relevant, maar reviews van ‘gewone mensen’ op social media maken nog meer indruk. TikTok is onze waarheid: van productreviews tot restaurantkeuzes. TikTok made me buy it, weet je wel?
The cheat code voor succes
Zie ons niet zomaar als een ‘doelgroep’ die je over één kam scheert. We zijn individuen die willen connecten met merken die écht iets bijdragen. Combineer humor, maatschappelijke waarde en een duidelijke stem. Dan blijven we luisteren.
Maak impact. Maak het écht.
Je verplaatsen in de juiste doelgroep
Hierboven lees je hoe Gen Z tegen communicatie aankijkt. Voor iedere doelgroep gelden er andere “spelregels” voor communicatie. En voor het ene publiek zijn die spelregels wat uitdagender dan voor de ander.
Is Gen Z zo’n uitdagende doelgroep voor jouw merk? Of is er ander beoogd publiek dat je maar niet te pakken krijgt? Wij duiken graag samen met jou in die doelgroepen! Neem hier contact op – wat ben jij van plan?